Articole Profesionale

In aceasta sectiune publicam articole de analiza cu privire la solutionarea unor probleme de contabilitate, fiscalitate, legislatie, tehnica de calcul, informatizare, utilitare software...etc.

Specialistii care ofera servicii in domeniile mai sus mentionate isi pot promova afacerea publicand articole (analiza, tutoriale, solutii) in aceasta zona.

Ne rezervam dreptul de a refuza articolele pe care le consideram inoportune.

Pentru publicarea articolelor ne puteti contacta chiar acum.

Va recomandam sa va configurati contul de pe site astfel incat sa primiti periodic NewsLetter-ul nostru.
Articole Noutati
Abonament Noutati
Noutati RSS

Microsoft Partner
Nexus ERP certificat Windows 8 Logo

Hostalion

Declaratie noua - 012 - incapand cu 2013

 
- Legislatie Firme -

Formularul 012 - Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit - a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1994/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 9 din 7 ianuarie 2012.

Declaratia va fi utilizata de contribuabilii, platitori de impozit pe profit, pentru efectuarea optiunii de aplicare a sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv pentru renuntarea la aceasta optiune.

Incepand de la 1 ianuarie 2013, contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.

Noul sistem de plata a impozitului pe profit este optional, iar contribuabilii care aleg sa il aplice vor plati impozitul pe profit anual cu plati anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie.

Pentru a beneficia de aceasta modalitate de plata a impozitului pe profit, contribuabilii trebuie sa depuna la Fisc formularul 012 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal.

Optiunea pentru noul sistem de declarare si plata a impozitului pe profit este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.

Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.

In cazul in care in primul an in care aplica noul sistem de plata a impozitului pe profit contribuabilii inregistreaza pierdere fiscala, ei trebuie sa efectueze plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.

In cazul in care, in anul precedent, au beneficiat de scutiri de la plata impozitului pe profit, conform legii, iar in anul pentru care se calculeaza si se efectueaza platile anticipate nu mai beneficiaza de facilitatile fiscale respective, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit determinat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, luandu-se in calcul si impozitul pe profit scutit", se mai prevede in Codul fiscal la art. 34.

Contribuabilii care nu pot opta pentru plata anticipata a impozitului pe profit:
 • societatile comerciale bancare - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor - persoane juridice straine;
 • organizatiile nonprofit care au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul;
 • contribuabilii ce obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura care au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul;
 • persoane juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere cu sau fara personalitate juridica care declara si platesc impozit pe profit trimestrial;
 • juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, care declara si platesc impozit pe profit trimestrial;
 • persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica, care declara si platesc impozit pe profit trimestrial.

  Nu pot aplica noul sistem de plata a impozitului pe profit nici contribuabilii care, in anul precedent, se aflau in una dintre urmatoarele situatii:
 • nou-infiintati. Codul fiscal precizeaza ca nu sunt considerati contribuabili nou-infiintati cei care se inregistreaza ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii.
 • inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul anului fiscal precedent;
 • s-au aflat in inactivitate temporara sau au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social/sediile secundare, situatii inscrise, potrivit prevederilor legale, in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz;
 • au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, in anul pentru care se datoreaza impozitul pe profit aplicand sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit.


 • Legislatie Firme
  10.01.2013

  Inapoi un articol Toate articolele Inainte un articol Email articol Tipareste articol


  Comanda Domeniu .RO cu 24,78 €
  Rezervare instantanee...
  www.123host.ro
  Soft Salon,Frizerie,SPA,Gym
  Vrei sa stii cu ce te ajuta?
  www.nexusmedia.ro
  Informatizare completa Magazin
  Supermarket, Statie de benzina
  www.nexusmedia.ro
  Soft: Salon, Frizerie, SPA, Gym
  Vrei sa stii ce face?
  www.nexusmedia.ro
  Totul despre salarii,
  raportari si declaratii
  www.nexusmedia.ro
  Solutie: Restaurant,Bar,Gelaterie,
  FastFood,Catering * Touch&PDA
  www.nexusmedia.ro
  Solutie Software Integrata
  Laboratoare Analize Medicale
  www.nexusmedia.ro
  Solutie Informatizare Service-Auto
  PreComanda, Istoric,Tarife,Factura
  www.nexusmedia.ro
  Bilant, Bugete, Centre de profit
  Cash-Flow, Indicatori economici
  www.nexusmedia.ro
  24,78 € impreuna cu gazduire
  29,99 € fara gazduire
  www.123host.ro

  Index   |   Nexus Media   |   Produse   |   Descarca   |   Distributie   |   Comanda   |   Suport   |   Noutati   |   Abonament noutati   |   Contact
  NexusMedia.ro © 2015     Termeni si conditii de utilizare | Acord de licentiere
      Linkuri utile
     NXM Online Tools
  NXM.ro

     Nexus ERP Software
  NexusERP.ro

     Cursuri de schimb valutare
  cursvalutar-db.ro

     Gazduire web si Domenii .RO
  123Host.Ro

     Valideaza Coduri Uzuale
  Valideaza.Ro

     Coduri Postale
  CoduriPostale-db.Ro

     Coduri Utile
  123Coduri.Ro